Årets retrojulklapp 2017

Årets retrojulklapp 2017_3

För​ ​tredje​ ​året​ ​i​ ​rad​ ​har​ ​föreningen​ ​Umeå​ ​Retro​ ​utsett​ ​årets​ ​retrojulklapp.​ ​2017 faller​ ​valet​ ​på​ ​figurinen,​ ​en​ ​sak​ ​som​ ​lätt​ ​piffar​ ​upp​ ​en​ ​tråkig​ ​bokhylla​ ​eller fönsterbräda​ ​och​ ​som​ ​dessutom​ ​passar​ ​alla​ ​plånböcker.​ ​

Från​ ​tiden​ ​kring​ ​mitten av​ ​1900-talet​ ​finns​ ​gott​ ​om​ ​kvalitativa​ ​och​ ​dekorativa​ ​figuriner​ ​att​ ​välja​ ​mellan, och​ ​alla​ ​kan​ ​hitta​ ​en​ ​egen​ ​favorit​ ​att​ ​ge​ ​bort. I vanlig ordning bjuder vi på ett rim kring årets retrojulklapp:

En katt, hund, elefant eller bara en figur,
men var försiktig – ett tapp i backen och du blir sur
Kanske porslin eller möjligen keramik,
finns en studiohand så blir du rik
Stora Eva, Springare eller Dora,
i år är detta julklappen vi vill kora.

Årets retrojulklapp 2017Elefanter av Vicke Lindstrand för Upsala Ekeby. Katter av Lisa Larson för Gustavsberg. Uggla av Edward Lindahl för Gustavsberg. Häst från Japan. Längst till höger syns Stora Eva av Stig Lindberg för Gustavsberg. Fotograf: Anna Hammarström.

Om Årets retrojulklapp
Årets retrojulklapp utses varje år. Syftet är att framhäva återbruk, design och kvalitet från mitten av 1900-talet och visa på alternativ till nyproducerade julklappar.