Årets retrojulklapp 2016

krukor

För andra året i rad har föreningen Umeå Retro utsett årets retrojulklapp. 2016 faller valet på blomkrukan, en praktisk sak som de allra flesta har glädje av och som också finns i många olika prisklasser.

Äldre krukor från perioden 1960 och bakåt i tiden är oftast mer gedigna än moderna varianter, har ett helt annat uttryck och är inte sällan skapade av kända designers såsom Hjördis Oldfors på Upsala Ekeby och Ewald Dahlskog på Bofajans. Utöver funktionen i sig fungerar de också som ögonhöjande utsmyckning.

krukor-2-utan-text

Krukor från främst 50-talet och tillverkaren Upsala Ekeby. Längst till vänster syns modellen City av Hjördis Oldfors. Fotograf: Daniel Hallin

Här följer ett passande rim för alla som tänkt ge bort en kruka i julklapp:

I ditt fönster kan jag hänga,
i mig gröna ting kan klänga.
Jag är van vid både vatten och jord,
ställ mig gärna i centrum på ett bord.
Jag kan vara liten eller stor,
och trivs bäst där du bor.
Ta hand om mig väl,
för jag är ett oumbärligt kärl.
Jag vill inte ramla eller tappas,
då måste mina bitar med hjälp av lim lappas.
Om du vårdar och håller mig kär,
jag en massa vackert åt dig bär.

Om Årets retrojulklapp
Årets retrojulklapp utses numera varje år. Syftet är att framhäva återbruk, design och kvalitet från mitten av 1900-talet och visa på alternativ till nyproducerade julklappar.

Om Umeå Retro
Umeå Retro grundades 2015 och är en förening bestående av ett antal medlemmar med ett djupt retrointresse, företrädesvis för prylar från 50-, 60- och 70-talet. Föreningen arrangerar bland annat Umeå Retromarknad, en av Sveriges största marknader av sitt slag. Marknaden firade 5-årsjubileum 2016.