Årets retrojulklapp 2015

För första gången någonsin har föreningen Umeå Retro utsett årets retrojulklapp. 2015 faller valet på tekoppen, en klapp som alla kan ha nytta av, oavsett om man dricker kaffe, te eller någon annan varm eller kall dryck.

Intresset för äldre tekoppar från framför allt 50- och 60-talet har eskalerat enormt under de senaste åren – de mest åtråvärda exemplaren säljs för över tusen kronor styck, men det finns även mängder med fina koppar för under hundralappen. Här följer motiveringen i form av ett rim.

Årets retrojulklapp passar dig som samlar,
men också dig som efter ett nytt intresse famlar.
Den kan användas vareviga dag,
eller bara vid bjudning i goda vänners lag.
Klappen behagar alla oavsett smak,
i finaste slott eller på närmsta hak.
Förr kanske de flesta te i den haft,
men den funkar lika bra till kaffe, choklad eller saft.
Oavsett budget finns det alltid en att finna,
men de mest exklusiva kan lätt få slantarna att försvinna.

Årets retrojulklapp 2015 tekoppen

Exempel på retrotekoppar. Från vänster till höger, uppifrån och ned: Acapulco från Villeroy & Bosch, Prisma från Gustavsberg, Zebra från Gefle, Terrass från Gefle, Pallas/Palace från Gefle, Prunus från Gustavsberg och Tulip från Gefle.

Om Årets retrojulklapp
Årets retrojulklapp utses för första gången i år och kommer även att utses inför kommande jular. Syftet är att framhäva återbruk, design och kvalitet från mitten av 1900-talet och visa på alternativ till nyproducerade julklappar.

Om Umeå Retro
Umeå Retro grundades 2015 och är en förening bestående av ett antal medlemmar med ett djupt retrointresse, företrädesvis för prylar från 50-, 60- och 70-talet. Föreningen arrangerar bland annat Umeå Retromarknad, en av Sveriges största marknader av sitt slag.